Säker på nätet

I skriften Motverka nätmobbning! från .SE finns en hel del matnyttig information kring både juridik och etik på nätet. Jag har läst den och sammanfattat några punkter som kan vara bra att känna till:

Vad gör barn på nätet?

Svar: Sociala mötesplatser, spel och nyheter är de vanligaste orsakerna till att barn vistas på nätet.

Hur vanligt är det att barn blir utsatta på nätet?

Svar: Det beror hur du ställer frågan vilket svar du får. När Statens medieråd ställde frågan uppgav endast 6% att de blev utsatta för kränkningar på nätet. Då organisationen Friends ställde frågan formulerade den ”har du någon gång blivit utsatt för taskiga kommentarer på nätet”. Då uppgav 33% att de blivit det, men om du skulle få samma fråga angående vanliga livet skulle antagligen ännu fler svara ja då de flesta av oss någon gång fått höra en mindre trevlig kommentar. Det finns en risk att allt som sker på nätet uppfattas som mycket allvarligare, även om det inte behöver vara så.

Vad är det för skillnad på nätmobbning och vanlig mobbning?

Svar: Den stora skillnaden är att kränkningar på nätet kan bli virala och delas om och om igen. Snart kan flera tusen veta om vad som sagts. Möjligheten att vara anonym bakom kränkningarna och det faktum att mobbarna följer med dig hem i mobilen är en annan faktor som skiljer ut nätmobbningen.

Vilka strategier kan barn ha för att skydda sig på nätet?

Svar: Ett sätt är att bildgoogla främmande personer du pratar med, att ha ett kritiskt förhållningssätt till bilder överlag, både de du lägger ut själv och sådana som andra lägger ut. Man kan radera kommentarer på egna bilder och blocka användare som är taskiga.

Hur ska jag göra för att mitt barn ska vara säkert på nätet? 

Svar: Det viktigaste är att vårda relationen så att ditt barn vågar berätta om något dåligt händer. Du behöver inte veta allt barnet gör på nätet, men var nyfiken och fråga på samma sätt som du frågar vad de gjort i skolan under dagen. Om ditt barn blir utsatt för kränkningar, ta inte bort barnets tillgång till nätet eftersom det då med stor sannolikhet leder till att de inte berättar nästa gång något inträffar. Ha en icke-dömande attityd!

Vad kan jag som vuxen göra om ett barn berättar för mig att det blivit utsatt?

Svar: Du kan hjälpa barnet att blockera de som är taskiga. Det finns också ett anonymt forum hos BRIS som det är bra att informera om att det finns. Om det är grova kränkningar kan du polisanmäla dessa. Kapade konton och hatsidor ska anmälas till siten så att de plockas bort. Be barnet att ta skärmdumpar som dokumenterar trakasserierna och spara. 8 av 10 barn vet vilka som ligger bakom kränkningarna/trakasserierna.

Vad är juridiskt straffbart?

Svar: Det är skillnad på t.ex. taskiga kommentarer och förtal. En taskig kommentar är inte straffbar om det inte rör sig om att någon medvetet går in för att förtala den andra personen och kan få den att framstå i sämre dager. En förolämpning kan också vara straffbar om den riktas direkt mot personen ifråga, alltså inte om någon vid en bild som en annan person lagt upp. Där krävs ett uppsåt att personen medvetet gått in för att såra den andra personen. Hot är också straffbart om hotet i sig innehåller en straffbar handling, t.ex. misshandel.

Andra länkar:

Surfa lugnt

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s