Att arbeta med webbpublicering i skolan

Att använda webben för att dela och hitta läsare utanför skolan till elevernas texter är ett effektivt sätt att höja motivationen inför skrivandet. Du får då också möjlighet att arbeta med olika delar av den digitala kompetensen som t.ex. upphovsrätt, källkritik, filformat, att kunna skapa länkar och kombinera bild, ljud och videoklipp för att levandegöra ett innehåll. Utöver detta arbetar du med det ämnesinnehåll som du för tillfället vill att eleverna ska lära sig, men vare sig du är språklärare eller inte är det alltid bra att lägga extra krut på själva skrivandet. Det är viktigt att eleverna känner sig stolta över sitt arbete.

Det finns hur många olika varianter och syften som helst att välja mellan, men här är några enkla exempel:

1. Gör en gemensam hemsida/blogg där ni publicerar klassens texter inom ett visst tema. Här finns ett exempel på en sådan blogg som vi gjorde som avslutning på kursen i religion för åk 9. Mer om hur själva processen med texterna och den digitala kompetensen gick till kan du läsa här.

256px-Buddha_1251876

Picture By nomo/michael hoefner, http://www.zwo5.de (Own work (own photo)) [GFDL or CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

2. Gör en digital tidning med olika artiklar och redaktioner.

3. Låt alla i klassen ha en egen blogg där de ska publicera utvalda alster och låt eleverna ge varandra feedback på texterna.

4. Ha en blogg där du som lärare lägger ut diskussionsfrågor till ett visst ämne eller arbetsområde och låt eleverna använda kommentarsfältet för att diskutera.

5. Låt alla skapa en egen hemsida om ett ämne ni arbetar med.

6. Gör en bokblogg för gemensam reflektion eller låt alla ha sin egen blogg att reflektera över läsningen i. Här är ett exempel på en av våra bokbloggar och här kan du se ytterligare ett exempel.

Vilken digital plattform du använder dig av är egentligen en smaksak. WordPress ger ett proffsigt resultat, men upplevs av många som lite svårare än t.ex. Blogger. Andra varianter är Google sites eller Moobis som är ett verktyg baserat på WordPress men framtaget för att passa skolans behov specifikt.

Här finns fler bra inlägg som handlar just om att arbeta med webbpublicering i skolan:

Pedagogiska tips till lärare som vill arbeta med bloggar i skolan

7 sätt att använda bloggar i skolan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s