Specialpedagogik och IKT

Specialpedagogik och IKT går hand i hand på så sätt att de digitala verktygen gör det möjligt för oss att på ett enkelt sätt anpassa för elever med exempelvis läs- och skrivsvårigheter. I början kanske det kan tyckas som ett krångligt merarbete, men allt som man gör ofta blir till slut en vana som inte tar så mycket tid och energi. Och det är helt klart värt det i slutändan när du ser att det kommer eleven till godo!

Här är några exempel på hur vi enkelt kan anpassa för våra elever med den befintliga tekniken på skolan:

Talsyntes

På våra Mac-datorer finns en inbyggd talsyntes som håller mycket hög kvalitet. I videoklippet nedan visar Per som arbetar på Skolporten i några enkla steg hur du installerar det på en elevs dator:

Book creator för Ipad

IMG_0390

Filip som är lärare i åk 3 har tillsammans med Camilla som är elevassistent provat att använda Book creator för att underlätta för elever i behov av stöd. Book creator är en app där du kan skapa egna multimodala böcker med både bild, text, ljud och videoklipp. De har gjort så att de fotar av viktiga moment, uppgifter eller anteckningar från tavlan med Ipaden och lagt in i Book creator. Sedan har de läst in textstycken och frågor så att eleven ska kunna lyssna på det flera gånger vid behov. Eleven kan sen skriva och rita sina svar och tankar på samma sida som uppgifterna. De kan också i förväg eller tillsammans med eleven leta efter fler bilder på nätet som visualiserar området de arbetar med. Eleven kan också spela in sina reflektioner direkt i boken för att inte eventuella skrivsvårigheter ska stå i vägen för möjligheten att visa sin kunskap om ämnet.

Tanken är att det ska vara en process som kan flyta samtidigt som arbetet pågår och inte kräva så mycket förberedelser av läraren innan.

Video-instruktion på engelska till Book creator:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s